Wandelgebied Oudsbergen

WANDELGEBIED OUDSBERGEN

Sabrina

Spring vibes

Jasmine

Summer vibes

Sarah

Fall vibes

Michael

Winter vibes

Wandelen

Het gevarieerde landschap van Oudsbergen met purperen heide, gouden zandvlaktes, vennen en uitgestrekte bossen, akkers en weides, staat garant voor een unieke ontdekkingstocht te voet. De wandelgebieden Donderslag, Oudsberg en Solterheide, gelegen in de Duinengordel en het wandelgebied Erpekom-Ellikom, gelegen in de Vallei van de Abeek zorgen voor urenlang wandelplezier

 

Vallei van de Abeek ontspringt in de Hoge Kempen op het militair domein in Meeuwen-Gruitrode ter hoogte van de Monnikswijer. De beek wordt gevoed vanuit meerdere natte plaatsen. Het bronwater is ijzerrijk en kleurt roestbruin als het aan de oppervlakte komt. De beek heeft mooie meanders en holle oevers. De goede kwaliteit van het water zorgt voor een grote planten- en dierenrijkdom. Je vindt er elzenbroekbossen, moerassen, rietlanden en bloemenrijke hooilanden. Een resem vlinders, wielewalen, houtsnippen en andere dieren vinden hier een mooie thuis. Ontdek de goudveil en de bijzondere beekprik (= vis). Een klein kudde Galloways grazen in dit gebied. Biodiversiteit troef!

De Duinengordel is een uniek landschap van 3000 hectare, centraal gelegen tussen de gemeenten Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek en Maaseik. Gevarieerde bossen, uitgestrekte landduinen, kleurrijke heide en mooie vennen zijn er een thuis voor zeldzame dier- en plantensoorten. Hier vind je de Oudsberg, de grootste en hoogste landduin van Vlaanderen.

Het wandelgebied Donderslag leidt je langs enkele mooie vennen zoals Turfven en Ruiterskuilen. Zij hebben, gelegen als een oase in het zanderig duinengebied, een bijzondere aantrekkingskracht op planten en dieren. Ontdek de zeldzame dodaars, de heikikker en de blauwe glazenmaker.


Het wandeltraject in Ellikom loopt voor een groot deel door de vallei van de Abeek. Rietlanden, vijvers en bloemrijke hooilanden maken deel uit van het decor. Onderweg houdt een plankenpad je voeten droog. De gele dotterbloemen, speenkruid en witte klaverzuring maken het moerasplaatje compleet terwijl een iglo van groeiend wilgenvlechtwerk een knusse rustplaats aanbiedt.

Langs de Abeek liggen vier watermolens: de Neermolen, de Hoogmolen, de Berenheidemolen en de Dorpermolen.  De Hoogmolen is gerestaureerd en ingericht als een hotel met brasserie. De Dorpermolen is ingericht als taverne.