Deelnemen/info

Hoe deelnemen?


Om deel te nemen aan de organisaties hoef je niet noodzakelijk lid te zijn van een wandelclub. Deelnemen aan een wandeltocht van Wandelsport Vlaanderen vzw is heel eenvoudig en verplicht je tot niets. Het aanbod met alle georganiseerde wandelingen vind je terug in de kalender 'Walking in Belgium' of op de website. De georganiseerde wandelingen vinden plaats op week- en weekenddagen en zijn geschikt voor beginnende en geoefende wandelaars. In vele gevallen is de kleinste afstand toegankelijk voor andersvaliden en kinderwagens. In de kalender vind je meer info over de organisator, de startplaats, starturen en verschillende afstanden. De keuze is aan jou: waar, wanneer en hoeveel kilometers je wandelt.


Enkele weetjes om van start te gaan.

  • Je kan vrij starten tussen de opgegeven starturen (bijvoorbeeld tussen 08.00u en 15.00u.) 
  • Na je inschrijving ontvang je als lid een betaalbewijs. Dit houd je bij tijdens de wandeling.
  • Niet-leden die deelnemen ontvangen een inschrijfkaart waar je nog enkele gegevens dient in te vullen. Het bovenste deel dient afgescheurd te worden en moet je deponeren in de startbus, het onderste deel neem je mee op je wandeltocht (en geldt als inschrijvings-en verzekeringsbewijs)
  • Je kiest zelf uit het gevarieerd aanbod van afstanden en start op je eigen tempo 
  • Alle afstanden zijn goed uitgepijld en duiden ook de splitsingen goed aan. 
  • Op regelmatige afstanden is een rustpost voorzien met de nodige drank- en eetvoorzieningen. Je kan er even pauzeren indien gewenst.

Honden op de wandelingen


Veel wandelaars maken graag een wandeling met hun trouwe viervoeter. Ook op de wandelorganisaties van Wandelsport Vlaanderen vzw ben je welkom met je hond. Op voorwaarde dat je de veiligheid van de andere deelnemers respecteert en je hond tijdens het wandelen steeds aan de leiband blijft.  

Daarnaast vragen we om in en rond de startzalen altijd rekening te houden met de instructies van de wandelclubs. Als je toch nog twijfelt kan je natuurlijk terecht bij de medewerkers. 


Op zich is er in België niet meteen een algemeen geldende wettelijke bepaling hierrond. Vaak zijn het de gemeenten of steden die een eigen lokale regeling opstellen. Via deze blogpost trachten we alles te bundelen. En daar zal je merken dat de algemene regel is: JA honden braaf of niet braaf moeten aan de leiband!

Wij danken alle baasjes alvast voor het begrip!

Waarom wandelen?


Omdat wandelen gewoon dé gezonde natuursport is! We zetten graag enkele voordelen op een rijtje.


Wandelen heeft een positieve invloed op de algemene conditie

Wandelen vermindert de totale hoeveelheid cholesterol in het lichaam

Wandelen verbetert de bloedtoevoer en zuurstofvoorziening naar ledematen en organen

Door te wandelen neemt de botmassa en spierkracht toe

Wandelen vormt een goede preventie tegen hart-en vaatziekten

Wandelen beïnvloedt de bloeddruk op een gunstige manier

Wandelen versterkt het geheugen en concentratievermogen

Wandelen verbetert je stabiliteit en evenwicht

Wandelen is een ideaal middel tegen stress

Wandelen heeft een positieve invloed op je humeur